2010-03-27 11:05:57• hírek • MTI

Szombat este elsötétül a világ egy órára

Szombat este fél 9-kor a világ 125 országában, köztük Romániában is számos településen, intézményben és háztartásban kialszanak a fények egy órára a klímavédelem és környezettudatosság jegyében. A világméretű eseményhez Szatmárnémeti is csatlakozott.

A nemzetközi WWF már két és fél héttel az idei akció előtt elérte egyik kitűzött célját, miszerint több mint 100 országot szeretnének bevonni a kezdeményezésbe: idén - eddig - 125 ország csatlakozott a Föld órájához. A világ legjelentősebb gazdaságait és legnagyobb fejlődő országait tömörítő G20 közül idén mindegyik ország a kezdeményezés mellé ált.

Híres épületeken is kialszanak majd a fények szombaton, így többek között a világ legmagasabb épületének számító, 828 méteres dubaji Burdzs Kalifa, a Brandenburgi kapu, az Eiffel-torony, az Empire State Building, a római Trevi kút és a pekingi Tiltott Város is sötétbe borul egy órára.

A Föld óráját idén is számos sztár és híresség népszerűsíti, köztük például Gisele Bündchen brazil szupermodell, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jószolgálati nagykövete, Tom Jones énekes, a Nobel-békedíjas Desmond Tutu, a dél-afrikai Fokváros egykori anglikán érseke. A kezdeményezés mögé állt a Coldplay zenekar és Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő is.

Az akciót az idén negyedszerre szervezi meg a Természetvédelmi Világalap (WWF), hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat fenyegető klímaváltozás veszélyére. A 2007-ben Sydneyből indult kezdeményezéshez tavaly világszerte 88 ország közel 4 ezer városa csatlakozott.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: